101 år siden farfar ble født

I dag ville farfar vært 101 år. Jeg minnes han som en snill og humoristisk mann som tilbragte mesteparten av livet sitt i båten som fisker. Han hadde mange gode historier fra livet å fortelle og mange av dem skulle vært nedskrevet. Jeg savner farfar veldig mye.

I dag tenker jeg på hvor mye verden har forandret seg i farfars levetid, fra 1918 til 2006. Livet i Norge i 2006 var jo helt klart forskjellig fra da farfar var barn. Det har vært en rivende utvikling, og jeg tror ikke at jeg kommer til å oppleve en utvikling i nærheten av det som farfar opplevde.

Fiske og båt var farfar sitt spesialfelt siden han var fisker. Bare på dette feltet har det skjedd en voldsom utvikling. Fra båter hvor seil og årer var fremdriftsmidlet til båter med motor, og fra håndlodd til ekkolodd.

“Linda Helen” ligger på fortøyningen.

Farfar var notbas og som fisker var han på jobb året rundt. Lofotfisket på vinteren, vårfisket på Finnmarka og sommer og høst var det fiske etter sild og sei i fjordene.

Selv i periodene når han var hjemme var det jobb. Da var det tid for reparasjoner og vedlikehold av båt og bruk i tillegg til forefallende arbeid som måtte gjøres hjemme.

Selv navigasjonsmetodene har forandret seg. Jeg husker når «Havbas» fikk radar montert, en Furuno.

Fiskeredskapene har også endret seg gjennom disse årene og brukene har blitt større og bedre etter hvert som man fikk flere hjelpemidler som spill og kraftblokker til å lette arbeidet med å dra opp bruket.

“Havbas” ligger på fortøyninga på Gammelgårdsvågen.

Ja, farfar har opplevd mye, både godt og vondt. Jeg vet at en av hans vondeste minner var fra krigen, den dagen «Rigel» og «Korsnes» ble bombet ved Rosøya. Sammen med sin far dro farfar ut for å hjelpe til i bergingsarbeidet etter bombingen. De fraktet døde, levende og lemlestede mennesker fra sundet mellom Tjøtta og Rosøya og til Alstahaug, hvor disse ble fraktet videre til Sandnessjøen.

Minnene fra denne dagen hadde farfar med seg resten av livet. Minnene var så vonde at farfar sjelden snakket om denne dagen.

Farfar på Finnmarksfisket med “Brødrene” – muligens i 1974

Farfar var en god mann, far og bestefar og vi minnes hans gode humør og fortellerglede men også hans smil og glimt i øyet når han fikk oss barnebarna på besøk.

Gratulerer med dagen kjære farfar – savner deg.

Vurder denne siden
[Total: 0 Average: 0]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *